四、短文

   
對話讀音 :

 

明仔啱啱開始學英文。有一日,先生講咗一句「How are you?」 明仔唔知點解。落咗堂之後即刻就去查《英-漢詞典》。
哦!「how」係「點」,「are」即係「係」 ,「you」好簡單,就係「你」。明白晒!明仔好開心,原來句英文嘅意思係「點係你?」。

第二日返學,先生要選班長。阿明恨咗好耐。點知投票結果唔係阿明,係阿明嘅死對頭阿東。阿明好嬲,就大聲咁話:「How are you?」阿東唔明點解阿明成日同佢爭,就大聲應佢:「How old are you?」其他同學仔都唔知佢哋嘈緊咩。原來,阿明嘅意思係「點解係你?」,阿東嘅意思就係「點解成日係你!」 。

 

(翻譯)

阿明剛開始學英語。有一天,老師講了一句「How are you?」,阿明不知道什麼意思。下課以後馬上就去查《英-漢詞典》:
哦!how是「怎麼」,are就是「是」,you很簡單,就是「你」。 全明白了!阿明很開心,原來這句英文的意思是「怎麼是你?」

第二天上學,老師要選班長。阿明想當班長已經想了很久了。 誰知道投票結果不是阿明,是阿明的死對頭阿東。 明很生氣,就大聲地說:「How are you?」 阿東很不理解為什麼阿明老是和他爭, 就大聲回答他:「How old are you?」其他同學都不知道他們在吵什麼。 原來,阿明的意思是「為什麼是你?」,阿東的意思是「怎麼老是你!」 。 
(註釋)
  1. 點解:怎麼解釋,為什麼。
  2. 好簡單:很容易。「好」相當於「很」,副詞。
  3. 返學:上學。
  4. 恨咗好耐:恨,非常想,渴望。耐,久。恨咗好耐,想得到很久了。
  5. 嬲:生氣。
  6. 成日:整天。
  7. 同:跟,介詞。
  8. 嘈:吵。
  9. 緊:表示進行的助詞。「動詞+緊」的意思為「在/正在+動詞」,如「食緊飯」就是「正在吃飯」。
  10. 乜(嘢):什麼。

Ming4 zai2 ngaam1 ngaam1 hoi1 ci2 hok6 jing1 man2. Jau5 jat1 jat6, sin1 saang1 gong2 zo2 jat1 geoi3「How are you?」Ming4 zai2 m4 zi1 dim2 gaai2. Lok6 zo2 tong4 zi1 hau6 zik1 hak1 zau6 heoi3 caa4 《Jing1-Hon3 Ci4 Din2》 .O5! 「how」 hai6 「dim2」, 「are」 zik1 hai6 「hai6」, 「you」 hou2 gaan2 daan1, zau6 hai6 「nei5」. Ming4 baak6 saai3! Ming4 zai2 hou2 hoi1 sam1, jyun4 loi4 geoi3 jing1 man2 ge3 ji3 si1 hai6「Dim2 hai6 nei5?」

Dai6 ji6 jat6 faan1 hok6, sin1 saang1 jiu3 syun2 baan1 zoeng2. Aa3 Ming4 han6 zo2 hou2 noi6. Dim2 zi1 tau4 piu3 git3 gwo2 m4 hai6 Aa3 Ming4, hai6 Aa3 Ming4 ge3 sei2 doei3 tau4 Aa3 Dung1. Aa3 Ming4 hou2 nau1, zau6 daai6 seng1 gam2 waa6: 「How are you?」Aa3 Dung1 m4 ming4 dim2 gaai2 Aa3 Ming4 seng4 jat6 tung4 keoi5 zaang1, zau6 daai6 seng1 jing3 keoi5: 「How old are you?」Kei4 taa1 tung4 hok6 zai2 dou1 m4 zi1 keoi5 dei6 cou4 gan2 me1. Jyun4 loi4, Aa3 Ming4 ge3 ji3 si1 hai6「Dim2 gaai2 hai6 nei5?」Aa3 Dung1 ge3 ji3 si1 zau6 hai6「Dim2 gaai2 seng4 jat6 hai6 nei5!」