四、短文

 
對話讀音 :

 

有兩個細路喺度傾偈。其中一個話:「我哋全家都好鍾意動物架。」另一個就問:「鍾意啲乜嘢動物呀?講嚟聽吓。」
「我媽咪鍾意貓仔,阿哥鍾意狗仔,家姐鍾意小白兔。我呢,就鍾意屋企嗰兩條金魚。」「噉你爹地鍾意乜嘢動物呀?」

嗰個細路擰吓個頭:「媽咪成日話我鍾意狐貍精!」個細路真係唔識得乜嘢係“狐貍精”。有啲嘢唔知好過知喇。

 

(翻譯)

有兩個小孩兒在那兒聊天。其中一個說:「我們全家都很喜歡動物啊。另一個就問:「喜歡些什麼動物啊?說來聽聽?”」
「我媽媽喜歡小貓,哥哥喜歡小狗,姐姐喜歡小白兔。我呢,就喜歡家裏那兩條金魚。」「那你爸爸喜歡什麼動物呢?」

”那個小孩兒搖搖頭:「媽媽整天說爸爸喜歡狐貍精!」那個小孩真的不知道什麼是“狐貍精”。有些事不知道比知道的好。

 

(註釋)
  1. 細路:小孩兒。 傾偈:聊天兒。
  2. 屋企:家。
  3. 擰(頭):搖(頭)。
  4. 成日:整天。
  5. 曉:明白。

Jau5 loeng5 go3 sai3 lou6 hai2 dou6 king1 gai2. Kei4 zung1 jat1 go3 waa6:「Ngo5 dei6 cyun4 gaa1 dou1 hou2 zung1 ji3 dung6 mat6 gaa3.」Ling6 jat1 go3 zau6 man6:「Zung1 ji3 di1 mat1 je5 dung6 mat6 aa3? Gong2 lai4 teng1 haa2.」「Ngo5 maa1 mi4 zung1 ji3 maau1 zai2, aa3 go1 zung1 ji3 gau2 zai2, gaa1 ze1 zung1 ji3 siu2 baak6 tou3. Ngo5 ne1, zau6 zung1 ji3 uk1 kei2 go2 loeng5 tiu4 gam1 jyu2.」「Gam2 nei5 de1 di4 zung1 ji3 mat1 je5 dung6 mat6 aa3?」

Go2 go3 sai3 lou6 ling6 haa5 go3 tau4:「Maa1 mi4 seng4 jat6 waa6 ngo5 de1 di4 zung1 ji3 wu4 lei4 zing1!」 Go3 sai3 lou6 zan1 hai6 m4 sik1 dat1 mat1 je5 hai6 「wu4 lei4 zing1」.Jau5 di1 je5 m4 zi1 hou2 gwo3 zi1 laa3.